Бурбон
Бурбон - це різновид американського віскі, що виготовляється з кукурудзи і витриманого в нових обпалених дубових бочках, є символом американської культури і відомий своїм солодким, повним і складним смаком, за законом, щоб напій міг називатися бурбоном, він повинен відповідати ряду строгих крих. США у 1964 році, коли бурбон був визнаний «особливим продуктом Сполучених Штатів». Історія бурбону починається наприкінці 18-го століття, коли перші поселенці з Європи стали освоювати Аппалачі та південь сучасних США. Назва «бурбон» походить від округу Бурбон у штаті Кентуккі, який був великим центром відправлення дистилятів вниз по Огайо та Міссісіпі. Основний інгредієнт бурбона, кукурудза, був доступною і дешевою сировиною в цьому регіоні, що зумовило вибір саме цього злаку у виробництві.
Щоб напій міг бути класифікований як бурбон:
- У його складі має бути не менше ніж 51% кукурудзи.
- Він повинен бути дистильований за міцності не вище 80% алкоголю за обсягом (160 proof).
- Витримка бурбона здійснюється виключно у нових, обпалених зсередини дубових бочках.
- Початкова міцність при заливанні в бочки не повинна перевищувати 62.5% алкоголю за обсягом (125 proof).
- Бурбон не повинен містити добавок, крім води, яка може використовуватися лише для коригування фортеці перед бутілюванням.
Процес виробництва бурбона починається з приготування затора, суміші злаків, провідним компонентом якої є кукурудза. Потім слідує ферментація, дистиляція і витримка в бочках. Особливістю виробництва є використання обпалених дубових бочок, які надають бурбону характерного кольору, аромату та смаку з нотками карамелі, ванілі, диму та прянощів.
Бурбон тісно пов'язаний з історією та культурою американського Півдня, особливо зі штатом Кентуккі, який вважається його батьківщиною та найбільшим виробником. Напій став невід'ємною частиною американської спадщини, символізуючи прагнення свободи, якості та майстерності. У сучасному світі бурбон продовжує залучати як традиційних шанувальників, так і нове покоління поціновувачів завдяки своїй універсальності в коктейлях і здатності дивувати глибиною смаку при вживанні в чистому вигляді. Бурбон є напоєм з історією в кожному ковтку, що пропонує унікальну подорож через смаки та аромати Америки.